C a v a

Sinds de jaren ’90 reisden wij vaak naar Catalonië en kwamen dan regelmatig in de Penedès, de regio waar Cava wordt gemaakt. Daar is onze voorliefde voor kwaliteitscava ontstaan en ontwikkeld. Veel mensen denken bij mousserende wijn alleen aan Champagne of Prosecco (over Prosecco later meer), maar Cava biedt vele wijnen die vergelijkbaar met Champagnes zijn of zelfs vaak beter. Voor een beduidend lagere prijs. Het is onze missie om Nederland met kwaliteitscava kennis te laten maken en Cava te drinken zoals de Catalanen doen.

In Subirats, in het hart van Cava-regio Penedès, laten wij onze eigen kwaliteitscava maken. In samenspraak met de producent, met hun beste druiven en vooral met veel geduld, komen onze Cava’s tot stand. Want tijd is een cruciaal ingrediënt bij het maken van een topcava.

Wij wisten vanaf het begin hoe deze Cava moest zijn: een terroir geïnspireerde Cava, gemaakt van de autochtone druiven Macabeo, Parellada en Xarello en van onze geliefde Chardonnay en Pinot Noir in enkele van onze Cava’s.

Het moest een rijke Cava zijn met een mooie balans tussen body en finesse, een Cava ideaal voor bij het eten. Zacht en verfrissend, maar altijd met de juiste aardse toasty toets. Vooral geen agressieve aciditeit en excessief koolzuur dankzij de lange rijping op fles. En uiteraard Brut Nature, zonder toevoeging van enige suikers. Dit alles resulteert in een optimale smaak en uniek karakter. De ideale partner bij al uw gerechten.

Met trots presenteren wij SOLET.

S O L E T

SOLET Initial is het instap niveau van onze SOLET Cava.

De Cava’s in deze categorie worden gekenmerkt door frisheid en fruitigheid en hebben een relatief korte rijping van 12 maanden op fles. Dit is een perfecte Cava om als aperitief te drinken.

Wij wilden ook per se een rosé in ons assortiment, maar dan niet een standaard rosé gemaakt van witte druiven met een kleine toevoeging van rode wijn voor de kleur, maar één uitsluitend gemaakt van de edelste van de blauwe druiven, Pinot Noir. Deze geeft de rosé Cava zijn kenmerkende structuur en fruitigheid en heeft een mooie heldere, intense rosé kleur. Wij hebben onze rosé ‘slechts’ 12 maanden op fles laten rijpen om de frisse fruitigheid (rood fruit en bosfruit, framboos) te benadrukken. Uitermate geschikt als een mooi aperitief maar ook en vooral geschikt als begeleider van vele gerechten waar de andere Cava’s minder bij passen. En zelfs bij gerechten waar u wellicht helemaal niet aan Cava als begeleider had gedacht. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van rosé Cava.

S d e S O L E T

De “S” de SOLET Cava’s zijn ons vlaggenschip en worden gekenmerkt door een relatief lange rijping op de fles (Reserva) en zonder toevoeging van suikers (Brut Nature). Hierdoor drukken zij het unieke karakter van het terroir en de druiven uit. Onze Reserva wijnen hebben minimaal 15 maanden gerijpt op fles en onze Gran Reserva wijn minimaal 36 maanden. De lange rijping op fles geeft de Cava balans en complexiteit en een volle rijke toasty smaak.

Wij zijn toegewijd aan onze eigen Cava, maar wij delen ook graag met u enkele bijzondere Cava’s van andere producenten waar wij liefhebber van zijn.

A g u s t í T o r e l l ó M a t a

Allereerst het cavahuis dat ons inspireerde vanaf het begin om topcava te maken, Agustí Torelló Mata. Hij is de eerste die Cava heeft ontwikkeld met als doel een excellente wijn te maken vergelijkbaar met de beste Champagnes. Agustí werkt uitsluitend met de drie traditionele druivenrassen Macabeo, Xarello, Parellada, waarbij in alle coupages de nadruk ligt op de Macabeo druif. Met recht wordt hij de meester van de Macabeo genoemd. Zij maken als enige Cavahuis een 100% monovariëteit Macabeo Cava. Alle Cava’s zijn gemaakt van één jaargang (vintage) en hebben lange tijd gerijpt op fles (minimaal 24 maanden voor de Reserva en 3 tot 10 jaar voor de Gran Reserva). Agustí Torelló Mata wordt alom beschouwd als het meest prestigieuze Cavahuis.

Vanaf 1978 wordt de legendarische Kripta gemaakt. Slechts drie kleine percelen met zeer oude wijnstokken (50/60 jaar oud) leveren de druiven voor deze exclusieve Cava, die uitsluitend handmatig worden geoogst. Gerenommeerde sommeliers rekenen Kripta tot de beste 100 wijnen in de wereld en Robert Parker heeft hem 96 punten gegeven. De hoogste waardering ooit voor een Cava. De Cava’s van Agustí worden hoofdzakelijk geleverd aan de tophoreca in Catalonië. Eén van de ambassadeurs is El Celler de Can Roca met drie Michelin sterren en één van de beste restaurants ter wereld. Wij zijn trots dat wij de Cava’s van Agustí Torelló Mata in ons assortiment hebben.

A l t a A l e l l a

De andere Cava die wij graag onder uw aandacht brengen is Alta Alella.

Hij wordt gemaakt in het kleinste en meest exclusieve wijngebied met DO status, Alella en hij wordt voornamelijk gemaakt van onze favoriete druiven Xarello, die hier Pansa Blanca wordt genoemd en Chardonnay.

De percelen, waarvan enkele meer dan 60 jaar oud, liggen hoog op een helling aan zee en deze unieke ligging en het milde microklimaat geven de druiven een specifieke zilte kwaliteit. Eén perceel heeft de hoogste kwalificatie in de hele Cava sector: ‘Paraje Calificado’. Slechts een handjevol percelen in het gehele Cavagebied behoren tot deze categorie. In elk opzicht een Cava van de buitencategorie.