S p u m a n t e

In Noord-Italië (Lombardije, Piemonte en Veneto) worden op dezelfde manier als Champagne en Cava hoogwaardige mousserende wijnen gemaakt; Spumante Metodo Classico

Ondanks de populariteit van Prosecco werken wij uitsluitend met wijnen die volgens de traditionele methode Metodo Classico zijn gemaakt. Hierbij vindt de tweede fermentatie, die voor de fijne bubbels zorgt, in de fles plaats. In tegenstelling tot de Metodo Classico wordt Prosecco volgens de Charmat methode gemaakt waarbij de tweede fermentatie in een grote tank plaatsvindt. Dit zorgt voor een relatief groffe en agressieve bubbel waar wij niet van houden en doorgaans is ook de smaak wat aan de vlakke en lichtzoetige kant.

Wij werken met vier producenten die elk op hun eigen manier zeer onderscheidende mousserende wijnen maken.

A b b a z i a d i P r a g l i a

Onze eerste Metodo Classico die wij graag presenteren is Abbazia di Praglia.

Sinds 1998 kwamen wij drie keer per jaar in Vicenza en Padua en verbleven dan altijd in Teolo. Hier ligt de Benedictijnse abdij Abbazia di Praglia. Op het terrein ligt een kleine ommuurde clos waar de autochtone blauwe druif Raboso groeit. Een spiritueel en cultureel centrum, maar ook een ambachtelijk centrum waar Benedictijnse monniken volgens eeuwenoude tradities en methodes werken. Hier wordt met veel toewijding en geduld een prachtige Metodo Classico gemaakt zoals Dom Perignon meer dan 300 jaar geleden zijn Champagne maakte. De remuage wordt met de hand gedaan en ook het bezinksel wordt handmatig verwijderd. Ga terug in de tijd en treed in de voetsporen van Dom Perignon.

Venez vite, je goute les étoiles! Kom snel, ik proef de sterren!

onze metodo classico

A b b a z i a d i P r a g l i a

I s e l d o M a u l e

Onze fascinatie voor bijzondere bubbels gemaakt van bijzondere autochtone druiven bracht ons naar een klein wijngebied met DOC status in de heuvels tussen Verona en Vicenza: Lessini Durello. Hier groeit de bijzondere witte Durella druif op een evenzo bijzondere bodem. 50 miljoen jaar geleden was hier een zee en een ondergrondse uitbarsting heeft de Monti Lessini heuvels geformeerd. De vulkanische bodem van basalt is dan ook rijk aan maritieme fossielen en geven de Durella een uitgesproken zilte, minerale smaak. In combinatie met de van nature hoge aciditeit van de Durella onstaat een ideale mix voor een topkwaliteit mousserende wijn.

Iseldo Maule maakt hier een aantal karaktervolle Spumanti Metodo Classico waarbij traditie, natuur en geduld de kernwaarden zijn. Dit vertaalt zich ook in het gebruik van sulfiet wat tot een minimum is beperkt. De wijnen hebben zeer lange tijd gerijpt op de gistcellen op fles, enkele tot wel 10 jaar en langer. Kleur, geur en smaak zijn intens en zeer uitgesproken en de lange rijping zorgt daarnaast voor veel structuur en complexiteit. Een unieke Metodo Classico met een unieke volle en rijke smaak. Hij gaat perfect samen met de evenzo volle en rijke klassieker uit de keuken van Vicenza: Baccalà alla Vicentina met polenta.

L a V e r s a

Wij wilden graag een Blanc de Noirs in ons assortiment als sluitstuk op de Blanc de Blancs stijl in ons Cava en Champagne assortiment. De Blanc de Noirs van La Versa zijn uitsluitend van Pinot Noir gemaakt en hebben minimaal 2 en enkele zelfs 10 jaar gerijpt op fles. Wat ons betreft wordt de beste Blanc de Noirs stijl in combinatie met zeer lange rijping in Noord-Italië gemaakt. Er worden uiteraard exceptionele Champagnes in deze stijl gemaakt, maar deze zijn bijna zonder uitzondering extreem duur. Het voorbeeld par excellence hiervan is de iconische Clos d’Ambonnay van Krug. 

Net over de Po (‘oltre Po’), ten zuiden van Pavia, in de regio Lombardije, ligt het relatief kleine wijngebied Oltrepò Pavese. De vaak in koele mist gehulde heuvels leveren het ideale terroir voor Pinot Noir. Hier maakt La Versa enkele zeer prestigieuze Metodo Classico in de Blanc de Noirs stijl, die zo goed als exclusief worden geleverd voor de interne Milanese markt.

Wij hebben voor u een aantal wijnen geselecteerd die behalve door een lange rijping worden gekenmerkt door een uiterst karaktervolle, krachtige smaak en structuur. Bijzondere wijn voor de kenner en liefhebber van Pinot Noir.

onze metodo classico

L a V e r s a

G i u l i a C o n t e a

Onze voorliefde voor langgerijpte mousserende wijnen gemaakt van één autochtone druivensoort bracht ons naar Lerma in de provincie Alessandria in Piemonte. Hier maakt Giulia Contea in kleine oplages een unieke Blanc de Noirs Metodo Classico, gemaakt van uitsluitend de autochtone blauwe druif Dolcetto. Giulia Contea is de enige wijnproducent die op deze manier een Blanc de Noirs maakt en het resultaat is een uitzonderlijke prijswinnende topwijn.

De Dolcetto vindt zijn oorsprong ten zuiden van het Barolo wijngebied en is in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden (dolcetto betekent zoetjes) zeker niet zoet, maar zacht en fruitig met een duidelijke toets van blauwe bessen.

Giulia Contea maakt een vijftal hele mooie wijnen, uitsluitend gemaakt van één jaargang druiven (vintage), 24 tot 60 maanden gerijpt op fles en de remuage vindt uitsluitend handmatig plaats.

De eerste 100% Dolcetto heeft minimaal 36 maanden gerijpt op fles en heeft drie gram restsuiker (Brut). Het aroma is intens fruitig en de smaak is vol en rond. Een echte Blanc de Noirs met de nodige body en structuur dankzij de blauwe Dolcetto druif. Ideaal bij antipasti met parmaham en andere charcuterie, maar ook bij rijke pastagerechten met (room)kaas. Daarnaast past hij ook perfect bij gerechten met aardse en nootachtige smaken zoals funghi (champignons). Dankzij de body en structuur van de Dolcetto kan hij ook prima gefrituurde gerechten aan.

De tweede is het vlaggenschip van Giulia Contea en weerspiegelt de Blanc de Noirs huisstijl van deze niche producent. Het uitgangspunt is de Brut met 3 gram restsuiker, maar deze heeft 0 gram restsuiker en zodoende is deze Pas Dosé de ultieme expressie van de Dolcetto druif in al zijn puurheid en intensiteit. Erkend wijncriticus Paolo Massobrio heeft hem tot de 100 beste wijnen van Italië gerekend. Een echte topwijn voor de kenner en liefhebber van een karaktervolle Blanc de Noirs!

De derde wijn is een rosé gemaakt van 100% Dolcetto. Hij heeft een mooie oranjerode, koperachtige kleur en een intens fruitig aroma van rood bosfruit. De smaak is ook fris en fruitig (amarena), mede dankzij de iets kortere rijping van 24 maanden, maar hij heeft tegelijkertijd de nodige body en structuur. Zoals elke rosé een ideale begeleider van antipasti, zoals charcuterie tot aan een ‘droog’ dessert als carrotcake.

Giulia Contea maakt ook een zeer onderscheidende Blanc de Blancs, gemaakt van 90% Chardonnay en 10% Sauvignon Blanc. Dankzij de relatief kortere rijping van 24 maanden is dit een hele elegante, delicate wijn, bij uitstek geschikt bij lichte visgerechten en schaal- en schelpdieren.

De vijfde en laatste is het sluitstuk en de trots van Giulia Contea, de ‘Riserva del Fondatore’. 15% van de most wordt op eikenhout gevinifieerd voor extra body en structuur en hij rijpt nog eens minimaal 5 jaar op de gistcellen op fles voor extra diepte en complexiteit. Het aroma is intens, toasty en nootachtig. De smaak is vol en romig. Deze krachtige wijn gaat perfect samen met rijke gerechten zoals geroosterde kip en geroosterd varkensvlees. Een top Blanc de Noirs in al zijn potentie.

onze metodo classico

G i u l i a C o n t e a

I l P o g g i o

Op de grens tussen Piëmonte en Ligurië in Monferrato ligt Gavi. Hier groeit de bijzondere autochtone witte druivensoort Cortese. Cortese wordt gekenmerkt door een duidelijke citrustoets en een lichte, ietwat zilte mineraliteit en zorgt voor mooie, elegante en delicate wijnen.
Francesca Poggio maakt een prachtige Blanc de Blancs Metodo Classico van 100% Cortese di Gavi in een zeer gelimiteerde oplage van jaarlijks niet meer dan 3000 flessen. Uitsluitend vintage en alleen als de jaargang van topniveau is wordt deze exclusieve Metodo Classico gemaakt.
Riserva Gavi stille wijn is de basis en na de tweede fermentatie rijpt hij nog minimaal 4 jaar op fles. Het resultaat is een uitgesproken gastronomische Spumante met een fluweelzachte mousse en aroma van geel fruit, citroen en grapefruit en tonen van saffraan en nootmuskaat.
De smaak is boterzacht en licht spicy met de nodige frisse zuren ter compensatie.
Deze exclusieve Spumante is de perfecte begeleider van elegante visgerechten zoals tarbot en zeetong.

onze metodo classico

I l P o g g i o