C h a m p a g n e

Onze passie om hoge kwaliteitscava te maken en in Nederland te presenteren betekent niet dat wij Champagne negeren. Integendeel, wij houden van Champagne, maar niet van alle Champagne. Wij houden niet van de grote, marketinggedreven huizen in en om Reims en Epernay. Onze voorkeur gaat uit naar kleine producenten die een uitgesproken Champagne maken. Uiteraard zijn de top cuvées van deze grandes marques van de buitencategorie, maar de grote volume Champagnes van deze huizen zijn vaak van middelmatig niveau. Wij sluiten ons graag aan bij de hoogste Champagne autoriteit Richard Juhlin die adviseert deze middelmatige moneymakers van de grote huizen te mijden ten gunste van de kleinere ambachtelijke Champagne producenten die veel meer kwaliteit voor dezelfde of een lagere prijs bieden.

Vele reizen in de Champagne regio brachten ons uiteindelijk naar de Aube, het meest zuidelijke gebied. Hier vonden wij wat we zochten: persoonlijke, terroir geïnspireerde Champagne, gemaakt door ambachtsmensen. De Aube ligt niet alleen geografisch ver verwijderd van de noordelijke Champagne gebieden, maar is ook qua productiemethode (filosofie en werkwijze) totaal verschillend. De Aube ligt dichter bij de Chablis in de Bourgogne dan bij Reims. Dat vertaalt zich ook in het karakter en de smaak van de Champagne. In de Aube ligt de nadruk, net als in de Bourgogne, op terroir en de pure expressie van een bepaalde druif, meer specifiek Chardonnay en Pinot Noir.

O l i v i e r L a s s a i g n e

Montgueux: de Montrachet van de Champagne

In onze permanente zoektocht naar pareltjes in de Champagne presenteren wij u Montgueux.

Montgueux is de kleinste en meest geïsoleerde subregio in de Champagne. Feitelijk is het hele wijngebied maar één gemeente en meer specifiek maar één helling. Montgueux is een uniek terroir met een zeer onderscheidend mineraal karakter. Hier groeit op kleine schaal Chardonnay, maar geen gewone Chardonnay; de befaamde Montgueux Chardonnay. Volgens vele connaisseurs de beste Chardonnay in de hele Champagne. De Montgueux Champagne wordt daardoor niet voor niets de Montrachet van de Champagne genoemd.

Hier maakt Olivier Lassaigne in uiterst gelimiteerde oplages zijn Champagne in de Blanc de Blancs stijl. Jarenlange rijping op fles zorgt voor een zeer fijne bubbel en een typische vineuze toets. 

Slechts een kwart van de 5.50 hectare wordt gebruikt voor de eigen Champagne. De rest wordt geleverd aan Veuve Clicquot voor hun beste cuvées. 

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, er worden geen pesticiden gebruikt en om de biodiversiteit te maximaliseren is gras tussen de wijnstokken geplant. Dit alles resulteert in een kleinere opbrengst en verhoogt de kwaliteit van de grond en de kwaliteit van de druiven.

Om de kwaliteit en puurheid van de druiven tot en met de laatste fase van het productieproces te garanderen wordt het bezinksel in de hals van de fles niet bevroren en machinaal verwijderd, maar uitsluitend handmatig.