V O G E T +

Onze primaire passie en missie is en blijft bijzondere mousserende wijnen in Nederland te presenteren. Tijdens onze vele bezoeken in Noord-Italië en Catalonië en gesprekken met onze producenten werden wij ook enthousiast gemaakt door enkele van hun stille wijnen en destillaat. Wij hadden deze ontwikkeling al met veel interesse gezien en gevolgd in de Champagne bij producenten als Louis Roederer en Drappier en wij wilden ook graag ons assortiment uitbreiden met enkele stille wijnen. Met genoegen en trots presenteren wij u VOGET+ Wine & Spirits.

F e r r a r i s

De eerste stille wijn die wij graag met u delen binnen VOGET+ is Ruchè. Het is een hele bijzondere rode wijn die wij in 1998 in de heuvels van Monferrato in Piemonte voor het eerst dronken en sindsdien zijn wij warme pleitbezorgers. Deze wijn wordt gemaakt in het kleinste officiële wijngebied (DOCG) van Italië (in Castagnole en enkele omringende dorpen) van één specifieke, autochtone druif, beide Ruchè genaamd. De productie is dan ook uiterst gelimiteerd. Hij heeft een lichte, bijna transparante robijnrode kleur. Het karakter van Ruchè is zeer onderscheidend en intens, zowel qua geur als smaak. Aroma’s van roos, rode bes en peper zijn markant aanwezig en ook de smaak is intens met de nadruk op rijp rood fruit en specerijen. Maak kennis met deze bijzondere wijn van Ferraris, die consistent door gerenommeerde wijncritici zeer hoog wordt gewaardeerd.

VOGET+ WINE & SPIRITS

F e r r a r i s

M o n t e c r o c e t t a I s e l d o M a u l e

Behalve bijzondere mousserende wijnen maakt Iseldo Maule ook een aantal klassieke witte stille wijnen. Het uitgangpunt is ook hier het gebruik van de autochtone druiven Garganega en Durella. Voor extra complexiteit wordt in enkele wijnen ook Sauvignon Blanc en Muller Thurgau geassembleerd. Ook maakt hij een klassieke 100% Pinot Bianco, een druivensoort die perfect gedijt in de heuvels van Monti Lessini. Het vlaggenschip is de Lunediante. Een complexe, volle en krachtige witte wijn gemaakt van de traditionele Garganega en Durella met een kleine toevoeging van Sauvignon Blanc.

S a l v a n

Naast ons assortiment stille witte wijnen van Montecrocetta Iseldo Maule zochten wij ook een producent van stille rode wijnen en dan bij voorkeur in een gebied waar ook onze mousserende wijnen worden gemaakt. Zo vonden wij Giorgio Salvan die in de heuvels rondom Padua (Colli Euganei) zich heeft toelegd op de kleinschalige productie van een aantal heel bijzondere rode wijnen. Alle druiven worden handmatig geplukt en dan alleen de beste.

Merlot 2021: de eerste wijn is gemaakt van 100% Merlot. Een jonge, soepele wijn met een intens aroma en volle smaak van rood, rijp fruit zoals kersen en een toets van rode bessen.

Merlot Carromatto 2019: de tweede is ook een 100% Merlot, maar heeft langer gerijpt op cementen vaten en heeft meer body en structuur. Naast het rode fruit (framboos en rode bes) heeft de Carromatto ook bloemige en kruidige toetsen en een aangename aciditeit. Een zeer elegante wijn.

Salvan Merlot Riserva: uitgangspunt is de Merlot Carromatto, maar de Riserva heeft nog iets langer gerijpt en op eikenhouten vaten. Hierdoor heeft de Riserva nog meer body en structuur. Aroma en smaak zijn vol met toetsen van bramen en kersen en ondanks de rijping op eikenhout behoudt de Riserva een aangename aciditeit en lichte toets van specerijen.

“San Marco” Cabernet Sauvignon: een klassieke en zeer elegante Cabernet Sauvignon. Deze klassieker in het assortiment van Giorgio Salvan heeft lange rijping op kleine eikenhouten vaten, aroma en smaak zijn vol en rond met toetsen van rijp rood fruit en amarena. De “San Marco” heeft een fijne, lichte toets van peper en hout.

Bagnoli Friularo: een heel bijzondere en robuuste wijn gemaakt van een bijzondere autochtone blauwe druif Friularo. Deze druif rijpt heel laat en vereist uiterste zorg, attentie en geduld tijdens rijping en vinificatie. De wijn die ervan wordt gemaakt is even complex en karaktervol. Aroma en smaak zijn vol en rond. De afdronk is lang en heeft mooie balans tussen aciditeit en tannines. 

Turchetta: de Turchetta is de trots en het vlaggenschip van Giorgio Salvan. Een hele exclusieve wijn in alle opzichten. Hij is gemaakt van 100% Turchetta, een middeleeuws autochtoon druivenras dat zo goed als uitgestorven was. Samen met de universiteit van Padua heeft Giorgio Salvan deze druif weer tot leven gebracht en op hele kleine schaal geplant. Vanaf 2018 wordt in uiterst gelimiteerde oplages de Turchetta wijn gemaakt voor de liefhebber van een heel exclusieve wijn.

VOGET+ WINE & SPIRITS

S a l v a n

A b b a z i a d i P r a g l i a

Op dezelfde traditionele manier maken de monniken van de Praglia abdij ook een drietal stille rode wijnen die naadloos aansluiten bij hun mousserende Metodo Classico.

Kernwaarden zijn ook hier traditie en authenticiteit. De productie is kleinschalig, alle druiven groeien binnen de ommuurde clos en worden handmatig geoogst en geselecteerd.

De eerste wijn, Rubidus, is gemaakt van 100% Raboso, de autochtone blauwe druif die ook wordt gebruikt voor hun klassieke Blanc de Noirs Metodo Classico Emeritus. De Rubidus deelt zijn uitgesproken karakter met de Emeritus dankzij de bijzondere Raboso druif. De kleur is intens rood en ook aroma en smaak zijn intens met een duidelijke fruitigheid en de nodige aciditeit ter compensatie.

De tweede wijn is Pratalea gemaakt van 95% Merlot en 5% Raboso. Een klassieke, elegante en relatief jonge wijn, zeer droog met duidelijke toestsen van rood fruit en hints van tabak.

Het vlaggenschip is Decanus, een topwijn gemaakt van de klassieke combinatie Merlot en Cabernet Sauvignon. Hij heeft lange tijd gerijpt op kleine eikenhouten vaten, een volle ronde wijn, maar tegelijkertijd fijn en elegant. Aroma en smaak zijn krachtig met toetsen van rood fruit (in het bijzonder kersen) en specerijen en een typische aardse ondertoon. 

VOGET+ WINE & SPIRITS

A b b a z i a d i P r a g l i a

B e c c a r i s

Het logische vervolg op de stille wijnen in VOGET+ is het destillaat van de druiven die voor deze stille wijnen worden gebruikt. Altijd op zoek naar een ambachtelijk familiebrijf vonden wij Beccaris in Boglietto, iets voorbij het Ruchè gebied op weg naar het Barolo gebied. Wij hebben een drietal exclusieve grappa’s voor u geselecteerd, gemaakt van de druiven van de drie traditionele topwijnen in Piemonte: Barbera, Barbaresco en Barolo. De grappa’s zijn uiterst zacht van smaak dankzij een lagering van 12 maanden op eikenhout. Op verzoek en in samenspraak kunnen wij deze grappa’s voor u personaliseren. Naast een 0,7 liter fles ook in magnum (1,5 liter) verkrijgbaar.

VOGET+ WINE & SPIRITS

B e c c a r i s